Afbeelding
Archieffoto: Bastiaan Miché

Kleine Spoorbomen vanaf 2 december dicht; de eerste paar maanden ook voor fietsers en voetgangers

Vervoer & Verkeer

HILVERSUM - De spoorwegovergang Kleine Spoorbomen, tussen de Koninginneweg en de Noorderweg, gaat vanaf 2 december dit jaar dicht voor gemotoriseerd verkeer. Voor (brom)fietsers en voetgangers gaat de overgang vanaf die datum tijdelijk op slot. 

In de nieuwe situatie krijgt de overgang gescheiden paden voor zowel voetgangers als (brom)fietsers, waarmee de verkeersveiligheid op en rond de Kleine Spoorbomen structureel verbetert, aldus Arno Scheepers, projectwethouder Kleine Spoorbomen: “Samen met de buurt is gekeken hoe we de overgang Kleine Spoorbomen op een goede manier kunnen inrichten en ook het verkeer in de omliggende straten veiliger kunnen maken. Ik ben hartstikke blij met het resultaat dat bereikt is in samenwerking met de buurt en ProRail: een overzichtelijke verkeerssituatie voor bromfietsers, fietsers en voetgangers.”

Aanpassing in fases
De afgelopen jaren heeft de gemeente samen met ProRail onderzoek gedaan naar deze spoorwegovergang. Op basis van de resultaten van dit onderzoek en de adviezen van de werkgroep van buurtbewoners besloot de gemeenteraad in mei 2020 om de Kleine Spoorbomen te sluiten voor autoverkeer. Om de afsluiting mogelijk te maken, worden de wegen rondom de Kleine Spoorbomen in een aantal fases aangepast.

Werkzaamheden Simon Stevinweg en Snelliuslaan
De werkzaamheden aan de Simon Stevinweg en Snelliuslaan zijn eind 2023 begonnen en de verwachting is dat ze deze maand zijn afgerond. Er is gewerkt aan de invoering van een 30km-zone, het opnieuw inrichten van de rijbaan en het toevoegen van verkeersplateaus. Dit moet leiden tot minder geluidsoverlast en een veiligere situatie.

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Rioolwerkzaamheden Noorderweg en Koninginneweg
Volgende maand vinden er rioolwerkzaamheden plaats op de Noorderweg, bij het deel tussen de Kleine Spoorbomen en Simon Stevinweg, en de Koninginneweg ter hoogte van restaurant Tiramisu. Dit deel wordt dan afgesloten voor doorgaand verkeer. Deze werkzaamheden duren ongeveer een maand. De Koninginneweg blijft tijdens de werkzaamheden wel open.

Herinrichting Noorderweg
In september starten de werkzaamheden aan de Noorderweg. Daar wordt éénrichtingsverkeer ingevoerd van het Oosterspoorplein naar de Simon Stevinweg. Ook wordt een 30km-zone ingevoerd.

Enkele maanden alleen geopend voor spoedeisende hulp
Op 2 december past ProRail de spoorwegovergang Kleine Spoorbomen aan. De spoorwegovergang blijft vanaf dat moment volledig gesloten - ook voor voetgangers en (brom) fietsverkeer - totdat de wegen aan beide zijden van de spoorwegovergang zijn aangepast. Dat is naar verwachting in het voorjaar van 2025. Nood- en hulpdiensten kunnen voor spoedeisende hulp via de fiets- en voetpaden gebruik blijven maken van de overgang.

Uit de krant