Brandweerautos verhuisd
Brandweerautos verhuisd Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Historische brandweervoertuigen naar nieuw onderkomen op Neuweg

Buurt & Wijk

HILVERSUM - De drie historische voertuigen van de Stichting tot Behoud van Brandweer Erfgoed zijn inmiddels allemaal overgebracht naar hun nieuwe onderkomen; de voormalige brandweerkazerne aan de Neuweg in Hilversum. Daar zullen zij tot uiterlijk juli volgend jaar staan.

De voertuigen stonden op het voormalige mobilisatiecomplex (MOB) aan de Noodweg, maar moesten daar weg vanwege een aanstaande bodemsanering op dit terrein. Even leek het erop dat de Ford Autoladder, DAF Autoladder en de DAF Gereedschappenwagen op straat zouden komen te staan, maar uiteindelijk kwam de gemeente met de Neuweg als (tijdelijke) oplossing. Hier kunnen de auto’s ruim een jaar blijven staan, omdat er plannen zijn voor herontwikkeling van het gebied. 

De Stichting tot Behoud van Brandweer Erfgoed bestaat uit pakweg tien vrijwilligers die regelmatig bijeen komen om de historische voertuigen op te knappen en rijklaar te maken. De Ford Autoladder mag al de weg op en stond al enkele dagen in de garage aan de Neuweg. 

De twee overige auto’s werden zaterdag overgebracht. “Dat is goed gegaan”, vertelt vrijwilliger Albert de Greef. “Eén van de auto’s moest mee op de vrachtwagen, de ander kon met een groen kentekenplaat zelf de weg op. Aan het einde van de maand volgt de herinvoeringskeuring en mag die echt de weg op.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

De nieuwe ruimte is wel wat kleiner dan de vorige, vervolgt De Greef. Het was daarom even puzzelen om alle voertuigen op hun plek te krijgen. “De vorige locatie was toegankelijker en lag niet middenin een woonwijk. Dit is compacter en kleiner, omringd door woningen. Een stapje terug dus. Al zijn wij wel heel blij met de oplossing die de gemeente geboden heeft. Het contact met de omwonenden is ook heel positief. Het is bovendien zeker niet zo dat we iedere dag hier komen. Meestal zijn wij een of twee zaterdagen in de maand aan het rommelen. En dan beginnen wij echt niet heel vroeg. (lachend, red.) Het blijft allemaal hobbymatig wat wij doen.”

Uit de krant